Answer (gfhjfgh)

Ans.
Stratification (स्तरीकरण):- It is the process of rehydrating dormant seed in which a period of chilling is applied to the imbibed seeds to ripen the embryo in alternate layers of sand or soil for a period of time. It is also known as moist chilling. Many tropical and subtropical species (like palms) require the embryo to be subjected to a warm stratification period prior to germination, whereas seeds with hard endocarps, such as the stone fruit including cherry, plum, apricot and peaches show increased germination if planted early in the summer.
[यह प्रसुप्त बीज को पुनर्जलीकरण करने की प्रक्रिया है जिसमें भ्रूण को पकाने के लिए कुछ समय के लिए रेत या मिट्टी की एकांतरित परतों में भिगोये गए बीजों पर शीतलन की अवधि लागू की जाती है। इसे नम शीतलता के नाम से भी जाना जाता है। कई उष्णकटिबंधीय और उपोष्णकटिबंधीय प्रजातियों (जैसे ताड़ के पेड़) को अंकुरण से पहले भ्रूण को गर्म स्तरीकरण अवधि के अधीन करने की आवश्यकता होती है, जबकि कठोर अंत: फलभित्ति वाले बीज, जैसे कि चेरी, प्लम, खुबानी और आड़ू सहित गुठलीदार फल यदि गर्मी की शुरुआत में बोये जाएं तो अंकुरण में वृद्धि देखी जाती है।]

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